lucidnesanje.com
Lucidne tehnike > Reality Checks

Opisali bomo več metod za preverjanje resničnosti v sanjah. Katera je najbolj ustrezna je odvisno od posameznika. Poizkusite jih vse!

Reality Checks

Cilj "reality checkov" (RC), preverjanja stvarnosti je, da nam v sanjah pomagajo doseči lucidnost. Z njimi lahko v sanjah preverimo, če sanjamo ali ne. Izvajajo se tekom dneva v čim večjem številu, da nam to postane rutina. Tako bomo RC izvedli tudi v sanjah in postali lucidni.

RCji so skoraj nujen element pri vsakih lucidnih sanjah. Ne samo, da preverjamo ali sanjamo temveč se z njihovo pomočjo tudi stabiliziramo in ohranjamo oz. dvigujemo lucidnost. RCje navadno naredimo takoj, ko postanemo lucidni (oz. prej, kot sredstvo za doseganje lucidnosti), nič pa ne škodi, če jih naredimo tudi med trajanjem lucidnih sanj.

Ko "preverjamo resničnost" je zelo pomembno, da tega ne počnemo avtomatsko, npr. da samo na hitro pogledam roke in rečem "ma itak da ne sanjam"! To nas bo ničkolikokrat prevaralo! Ne v resničnosti ampak v sanjah! Pomembno je, da si za preverjanje vzamemo čas in, kar je predvsem pomembno, popolnoma moramo misliti na to, da obstaja možnost, da smo v sanjah ter moramo biti pripravljeni na pozitiven rezultat preverjanja. Najbolje je, da pri preverjanju resničnosti izhajamo iz dejstva, da sanjamo, ne pa da ne sanjamo. Torej: "Sanjam! Da se v to še bolj prepričam, bom naredil RC!" Ne pa: "Sanjam? Naredil bom RC, ker je možno da sanjam."

Biti moramo resni in si resnično predstavljati, da smo v sanjah in preverjamo, če sanjamo ali ne, torej pomembno je, da ne delamo RCjev kar tako, ampak, da se s tem resnično vprašamo ali morebiti sanjamo. To nam ne sme postati navada, ki jo bomo opravili mimogrede! Vsakič, ko preverjamo stvarnost si moramo resnično vzeti čas za to!

Nekdo je nekoč rekel: "Ključ do sveta sanj moramo iskati v budnem svetu. To je temeljni paradoks lucidnosti."

Preden gremo na različne tehnike še pomembna stvar: vsak RC naredimo dvakrat ali trikrat. Nikoli samo enkrat! Več RCjev je, bolje je! Če je rezultat negativen, ponovimo RC ali pa poskusimo novega. Lahko se zgodi, da nam nekateri RCji odpovedo, ker nam enostavno ne ustrezajo. Zgodilo se je že, da je bilo treba RC ponoviti tudi 5x ali več.

Na začetku vaše lucidne poti, ko se boste enkrat zavedli, da sanjate, boste težko ostali lucidni, saj vas bo verjetno preplavilo navdušenje ob tem doživetju, kar bo, na žalost, vodilo do preranega bujenja.

Štetje prstov

Iztegnemo prste na eni roki in jih v mislih štejemo. Če je število prstov različno od pet, sanjamo! Roko obrnemo in ponovimo. Ponavadi jih pride 6, 8. Neverjetno, ampak res! Je najpogosteje uporabljen RC in po mnenju mnogih tudi najbolj učinkovit.

Branje besedila

Najdemo kakšno besedo ali stavek v bližini in ga preberemo. Obrnemo se stran in ga preberemo še enkrat. Če se je besedilo spremenilo to pomeni, da sanjamo. Vsekakor morate biti zelo kritični. Če še vedno niste povsem prepričani, lahko kombinirate RC z drugim, saj nam pri branju um rad najde kakšno (ne)logično razlago, zakaj se besedilo spreminja oz. ni berljivo, še posebno pri nizki lucidnosti.

Lahko tudi samo gledamo npr. digitalne ali navadne ure, ki imajo to navado, da v sanjah ne delujejo ali delujejo čudno oz. prikazujejo številke nepravilno.

Prodiranje skozi snov

S prsti roke poizkusimo prodreti skozi drugo roko ali kakršnokoli ravno površino v naši okolici. Če nam to uspe, sanjamo. Pomnite: namera!

Nategovanje prsta

Primemo prst in ga poskusimo nategniti. Če se bo njegova dolžina spremenila sanjamo, sicer smo budni. Prst se lahko nategne za zelo malo, kar nas lahko zmede, še posebno če je stopnja lucidnosti zelo nizka. Menim, da je pri nategovanju prsta najpomembnejša namera oz. prepričanje, da se bo prst raztegnil. Če v to nismo povsem prepričani, bo prst ostal isti.

Dihanje skozi zaprt nos

S prsti zapremo nos in poskušamo dihati. Če lahko vseeno dihamo oz. če se ne začnemo dušiti, je to jasen znak, da sanjamo! En od diskretnejših RCjev ter primeren za preverjanje resničnosti v temi, npr. med bujenjem ponoči.

Mižanje na eno oko

Zamižimo na eno oko in pogledamo, če vidimo nos. Če smo budni bomo nos videli, če sanjamo pa ne. Isto storimo še z drugim očesom. Ta RC v sanjah vsekakor nima tako jasnih učinkov kot ostali. Vseeno ga poskusite! Kombinirajte ga z ostalimi.

Poizkus letenja

Ta je mogoče najbolj zanimiv od vseh. Poskus letenja namreč vključuje nekakšno poskakovanje, torej odrivanje od tal. V sanjah nas namreč to skakanje dvigne in poletimo. Pazite, da vas kdo ne vidi! Ta RC je tudi dobra metoda za letenje za začetnike, ki še ne obvladajo gibanja v lucidnih sanjah, kjer se večinoma upravlja z mislimi, saj “telo” rado odpove. Torej: če bi radi leteli, le poskočite!

Akrobacija

Z jezikom se recimo dotaknite komolca, kar je v RL nemogoče, v sanjah pa se še kako da. Pa pazite, da vas kdo ne vidi!

Ogledalo

Poglejte se v ogledalo. V sanjah bo podoba čudna, iznakažena, spreminjajoča se. Poizkusite tudi iti z roko skozenj ali pa kar stopite vanj! Kdo ve kje se boste znašli!

Elektronika

Elektronski aparati (ure, telefončki, luči, ...) v sanjah ponavadi ne delujejo tako kot bi morali. Recimo luč se ne da prižgati ali pa ugasniti, ura kaže čudne številke, s telefončkom ne moremo nikakor priklicati nobene številke ali pa dobijo kakšne "dodatne funkcije", kot so npr. prikazovanje reklamnih sporočil.

Kako sem se znašel tu?

Vprašajmo se, kako smo se znašli kjer smo sedaj. Primer: sedaj vem v spalnici. Prej sem prižgal luč. Pred tem sem odprl vrata v spalnico in vstopil. Še prej sem bil na hodniku. Kamor sem prišel iz kopalnice. Tam sem si umival zobe. In tako naprej oz. nazaj. Če smo se na določeni lokaciji znašli brez da bi vedeli kako smo tja prispeli, zagotovo sanjamo. Če bi se tako npr. zgornje sanje začele v kopalnici, kjer bi si mi en čas umivali zobe, potem pa bi nas prešinilo, da naredimo RC, bi šli z mislimi nazaj od umivanja zob, do tega ko smo se pač znašli v kopalnici in tu bi se ustavilo. "Hmm.. Le kje sem bil pred tem.. Ha! V postelji! Sanjam!"

Zaprimo oči

Zaprimo oči. Ko jih ponovno odpremo pazimo na okolico, če se je slučajno kaj spremenilo ali če smo se znašli celo nekje drugje. Če je vse isto na žalost ne sanjamo. Dobro je, da si zapomnemo en del tega kar gledamo, zapremo oči, si predstavljamo, da se je ta del spremenil in jih spet odpremo. Podoben RC je sledeči:

Spreminjajmo okolico

Poizkušajmo z mislimi spremeniti okolico in okoliške predmete. Recimo velikost, barvo ali obliko kakega predmeta, telekinetično, torej z mislimi poskušajmo premakniti kakšen predmet. V sanjah to ponavadi deluje.

Če kateri od teh primerov za vas v sanjah ne deluje, ne obupajte! Poizkusite vse in potem uporabljajte tiste, ki se vam zdijo najboljši oz. tiste, ki za vas delujejo.

Obvezno izvedite nekaj RCjev v nenavadnih situacijah, kot so npr. močne čustvene situacije (strah, presenečenje, začudenje), pri zapisovanju sanj, ko v nekaj zelo dvomimo oz. se nam ne zdi logično... Vsekakor pa v situacijah in krajih, ki se vam najpogosteje pojavljajo v sanjah.

Z resno vajo se bomo navadili, da naredimo RC ob zgoraj navedenih situacijah ter da smo bolj kritični do okolice. To se bo lepo odrazilo v sanjah!

Dobro je, če si po neuspelih RCjih vzamemo še minutko ali dve za pregled okolice, če slučajno vidimo kaj čudnega. Vprašamo se, kako smo prispeli sem, kje smo bili malo prej. Kot smo že omenili: kombinirajte različne RCje!


RCji so dobri za začetnike, ko pa smo že enkrat vešči lucidnega sanjanja bomo velikokrat kar "po občutku" videli, da smo sredi sanj.

Avtorja članka: Strawin in xfeverx
Zadnja sprememba besedila: 19.3.2004


lucidnesanje.com - slika 5 Sorodne povezave:
Šola lucidnega sanjanja, 1. korak
Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

Napredne tehnike: WILD
Napredne tehnike: Sanjska znamenja
Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti
Napredne tehnike: WBTB

Reality Checks

Šola lucidnega sanjanja - glavna stran