lucidnesanje.com
Lucidne tehnike > Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti

Ko smo enkrat že vešči lucidnega sanjanja bi radi ostali lucidni čim dlje. Poglejmo si nekaj praktičnih napotkov za čimbolj podaljšati naše lucidne avanture.

Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti

Ko se zavemo, da sanjamo, je včasih težko ostati luciden ali celo ostati v sanjah. Tukaj je nekaj tehnik, ki vas bodo obdržale v sanjah.

Poleg tehnik naštetih spodaj, si zapomnite, da se venomer opozarjajte, da sanjate.

OSTANITE MIRNI

Na začetku vaše lucidne poti, ko se boste enkrat zavedli, da sanjate, boste težko ostali lucidni, saj vas bo verjetno preplavilo navdušenje ob tem doživetju, kar bo, na žalost, vodilo do preranega bujenja.

Zato se ne vznemirjajte preveč (tega se spomnite vsakič, ko boste postali lucidni). Predstavljajte si, da ste le odmaknjen opazovalec. Če se vznemirite obstaja veliko možnosti, da se boste zbudili takoj po tem, ko boste ugotovili, da ste lucidni. Tako zna veliko lucidnih sanj iti dobesedno v nič. Ampak ne obupajte, z malo vaje boste naslednjič pripravljeni. Predlagam vam, da vse tehnike poprej poskusite v budnem stanju.

NE SE PREVEČ OSREDOTOČATI

Vzemite si trenutek, da se zberete, in opazujte okolico, vendar se ne preveč osredotočati na posamezne predmete v sanjah. Predmete s pogledi le preletite, ne se ustavljati predolgo na enem samem predmetu. To lahko povzroči, da bo predmet začel spreminjati obliko ali bo celo prerastel v celotno sceno (če npr. vztrajno gledate oddaljeno goro, se lahko kaj kmalu znajdete na njej). Sanjač se tako dekoncentrira in lahko hitro izgubi lucidnost.

Če se odločite, da bi radi kontrolirali sanje (okolico, npr. da si zaželite, da bi bili radi na tropskem otoku), ne bodite miselno preveč agresivni, saj se boste verjetno zbudili. Mirno razmislite, kaj si želite spremeniti v sanjah in si predstavljajte spremembo. Če vam to ne uspe, poskusite spremeniti kaj drugega. Ali pa še bolje, raje pojdite naprej in kontrolirajte svoja dejanja.

VERBALI UKAZI

Ko postanete lucidni, lahko enostavno uporabite verbalne ukaze za vodenje vaših sanj. Npr: "Sanjaš!", "Umiri se!", " Hočem jasnejšo sliko!", "Dvigni lucidnost! (v določenih razmakih baje daje dobre rezultate)." Ukaze povejte naglas, lahko tudi večkrat. Ampak pomnite, niso toliko pomembne besede, kot pa namen!

Dviganje lucidnosti ni priporočljivo takoj na začetku. Najprej se nekako stabilizirajte v sanjah, šele potem poskusite z izboljševanjem stopnje lucidnosti. Če ne morete prenašati niti nizke lucidnosti, vam bo z višjo stopnjo še težje. Torej, oglejte si sanjsko okolico, zaupajte dejstvu, da lahko kontrolirate svoje zavedanje. Na ta način boste uspešnejši in ne boste izgubili lucidnosti.

Pogost vzrok za konec lucidnih sanj je tudi, da pogled izgine. Ponesreči priletite v zid ali greste prehitro, tako da vam sanjska okolica ne more slediti. Zato ne boste več videli. Včasih se to zgodi spontano, ko vaša sanjska okolica ni stabilna. Lahko se znajdete v črni praznini, podobni jami. V tem primeru lahko počakate ali pa uporabite kak verbalen ukaz. Ne vdajte se! Glejte v črnino in se držite lucidnosti, osredotočite se raje na druge čute, zvok, gibanje (beri Vrtenje in Roke spodaj). Končno se vam bo lahko pojavila čisto nova okolica in vi boste že na nogah. Lucidni seveda!

VRTENJE (spinning)

Ko začutite, da vam lucidnost pada (sanje se končujejo, okolica izginja...), se zavrtite okrog svoje osi, kot smo to počeli kot otroci. Ne vrtite se kar tja v tri dni, ampak z namero. Vrtenje naj bo čim bolj realistično. To vam bo dalo močan občutek gibanja. Ko se boste ustavili, boste opazili, da je spet vse jasno kot prej.

VRTENJE IN NOVA OKOLICA

Če si med vrtenjem zadaste namero, da se boste znašli nekje na določenem mestu, je veliko možnosti, da vam bo to tudi uspelo. Po dejanju ponovite RC (reality check), da se spomnite, da sanjate. Lahko uporabite tudi verbalne ukaze (za to, da boste ostali v sanjah ali spremenili sanje). Ko se boste znašli v novi okolici, jo pazljivo opazujte. Če to ni vaša "postaja" oz. z njo niste zadovoljni, ponovite postopek.

DRGNITE ROKE DRUGO OB DRUGO

Drgnjenje vam bo dalo jasen občutek premikanja in trenja. Med drgnjenjem si ponavljajte: "V naslednjem prizoru bom v sanjah." Nekaterim ta tehnika bolj ustreza, saj lahko medtem opazujejo okolico in njeno spreminjanje, kar med vrtenjem ni mogoče.

Glede na raziskave je tehnika vrtenja najbolj učinkovita, takoj za njo po učinkovitosti pa je drgnjenje rok.

Pomembno je, da imate v ozadju vedno misel, da "ste v sanjah" sicer lahko mimogrede zdrknete v navadne sanje. Ko boste že nekajkrat lucidni oz. boste že "domači", si naslednjič na začetku vselej vzemite dovolj časa, da stabilizirate okolico ter dvignete nivo vašega zavedanja. Izplačalo se bo.

Viri: EWLD by dr. LaBerge.

Avtorja prevoda in priredbe: xfeverx in psihopat
Zadnja sprememba besedila: 30.11.2003


lucidnesanje.com - slika 11 Sorodne povezave:
Šola lucidnega sanjanja, 1. korak
Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

Napredne tehnike: WILD
Napredne tehnike: Sanjska znamenja
Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti
Napredne tehnike: WBTB

Reality Checks

Šola lucidnega sanjanja - glavna stran