lucidnesanje.com
Lucidne tehnike > Napredne tehnike: WILD

Do sedaj bi morali biti vsi, ki so vestno sledili prvima dvema korakoma lucidne šole, vsaj enkrat lucidni. Vaš cilj bi torej moral biti izpolnjen, tako da lahko preidemo na dodatne tehnike.

Napredne tehnike: prehod iz budnosti neposredno v sanje (WILD)

Divji WILD (Wake-initiated lucid dream)

Da se nam ni treba mučiti s štetjem prstov in podobnimi zadevami obstaja še en način za doseganje lucidnosti. Prehod v sanje, navadne ali lucidne direktno iz budnega stanja. Ta tehnika je uporabna za vrnitev v (zanimive) sanje iz katerih smo se pravkar zbudili in za doseganje višjih stopenj lucidnosti.

Cilj te tehnike je, da obdrži um buden, medtem ko telo zaspi. Res zveni divje. Torej medtem, ko telo tone v vse njegove vmesne faze do spanja, moramo naš um nekako zaposliti, da bo skozi cel ta telesni proces zaposlen in se bo nazadnje "znašel sredi sanj".

Vajo izvajajte zjutraj ali ponoči, ko se zbudite:

Kako naj budni zaspimo?!

 • Osredotočanje na HI (hypnagogic imagery). Ko smo utrujeni in zapremo oči se nam misli "prikazujejo" za zaprtimi vekami. Najprej ne vidimo skoraj nič, črnino, sivino. Počasi se nam začenjajo prikazovati preprosti prebliski svetlobe, preproste oblike in vzorci, ki postajajo vedno bolj kompleksni, cele slike in potem, ko smo že zaspani, cele scene. Te slike (tudi zvoki in občutki) se imenujejo hipnogogični prikazi. S pomočjo le-teh bomo budni vstopili v sanje.

 • 1. Sprosti se. Ko ležiš poizkušaj čimbolj sprostiti telo. Kot smo rekli, bomo vajo izvajali ponoči ali zjutraj, ko se zbudimo, torej bi moralo takrat biti naše telo že zelo sproščeno.
 • 2.Opazovanje HI. Osredotoči se na te prikaze. Ne poskušaj jih preveč kontrolirati in preveč misliti nanje. Dopusti, da ti jih um samodejno "meče pred tabo". Pasivno jih opazuj.
 • 3. Rahlo preoblikovanje HI. Rahlo in nežno jih skušaj spremeniti, tako da se bo dogajanje odvijalo iz vidika tvojih oči. Zamisli si, da počenjaš kakšne kinestetične aktivnosti kot so npr. tek, hoja, skejtanje, letenje, tudi pogovarjanje, pitje piva, (mogoče celo to, da si v postelji in vidiš sobo, vendar je bolje, da se nekaj dogaja, kot da je vse mirno).. Karkoli, samo da se nekaj dogaja, oz. da TI NEKAJ DOGAJAŠ iz prve osebe, torej iz pogleda tvojih oči in ne iz recimo pogleda nate iz zraka. Dobra varianta je npr., da si predstavljaš kako šteješ prste (Šolo lucidnega sanjanja, 2. korak).
 • 4.Pasivno opazovanje HI. Opazuj prikaze in jih ohrani. Poudarek je na besedi PASIVNO. Pasivno jih opazuj. Če si dovolj zaspan in si prikaze rahlo spremenil, bi se sedaj morali sami od sebe odvijati od tam kjer si jih ti pač spremenil v prvo-osebni pogled.

 • POZOR! Če na prikaze misliš preveč, oz. jih po domače povedano odvijaš ti, torej se ne odvijajo spontano, to ni to. Vrni se na točko 1. in poizkušaj znova. Prikazi se morajo, po tem ko jih postaviš v prvo osebo (točka 2.), sami, spontano odvijati, torej moraš biti v tej fazi že relativno zaspan. Pri točki 3. moraš biti toliko zaspan, da si že blizu blizu spanca. Ravno zaradi tega, ker moraš biti že blizu spanca je vajo najlažje izvajati ponoči ali zjutraj, ko se zbudiš. Ko smo blizu spanca so tudi HI bolj živi.

 • Opomba: Ko HI spraviš v prvo-osebni pogled bi se morali sami, spontano odvijati od tam. Če se ne oz. če prikazi zaidejo ali gredo popolnoma svojo pot, mogoče nisi dovolj zaspan. Če ti to res ne gre pusti prikaze naj se pač odvijajo po svoje.

 • Prehod. Prehoda praktično ni, torej težko govorimo o prehodu kot takem. Po določenem času pasivnega opazovanja HI v tretji točki (nekaj sekund do nekaj minut, odvisno..), te bodo le-ti dobesedno povlekli v sanje in znašel se boš sredi sanj. Torej potrebno je pasivno opazovanje HI, do točke ko telo zaspi, mi pa še vedno "opazujemo" HI, s to razliko, da je sedaj telo zaspalo in mi smo se sedaj znašli sredi sanj.

  Te vaje ne počenjajte zvečer, za to morate biti na pol tibetanski menih. Neprimerno lažje je zjutraj ali ponoči, ko se zbudimo in hočemo spet zaspati. Osredotočimo se na hipnogogične prikaze, po možnosti naj bodo iz prve osebe. V ozadju moramo imeti misel, da se bomo znašli sredi sanj, a ta misel ne sme biti prevladujoča, ker nas lahko odvrne od vsega tako, da preveč mislimo nanjo, kar nam bo preprečevalo, da bi ponovno zaspali. Če smo se dovolj osredotočili in pasivno opazujemo hipnogogične prikaze, nas bo tok le-teh povlekel v sanje.

  Kakšen bi bil svet, če bi bila naša zavest nepretrgana, zavestni podnevi, zavestni ponoči? To poizkušajo doseči nekateri menihi.

  Ne vem kako zveni zgornja metoda, vendar je daleč od preproste. Potrebno je izjemno VELIKO vaje in predvsem neizmerna POTRPEŽLJIVOST! Spomnite se na to, koliko časa je potreboval Castaneda. Veliko časa. Vaja dela mojstra (vaja = meseci rednega dela).

  Še par konkretnih primerov:

  Primer ena

  Perfekten WILD! Zamišljal sem si, da sem v DOS ukazni vrstici in pač tipkam komande. Hipnogogični prikazi so bili resnično živi! Potem pa je, kar naenkrat, ukazna vrstica izgledala, kot da je dejansko tam, pred mano! Ha, že sanjam! ...

  Primer dva

  Popoldanski spanec, ležim na trebuhu. Nameraval sem poizkusiti WILD. Čez nekaj trenutkov ležanja sem bil že precej zaspan, hipnogogični prikazi so bili živi, predstavljal sem si, da ležim na moji (hipno ) postelji. Čez trenutek sem bil že na postelji v mojih sanjah in čez še en trenutek sem že videl, da sanjam! Bil sem že sredi sanj! ...

  Avtor članka: Strawin
  Zadnja sprememba besedila: 29.10.2003


  lucidnesanje.com - slika 7 Sorodne povezave:
  Šola lucidnega sanjanja, 1. korak
  Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

  Napredne tehnike: WILD
  Napredne tehnike: Sanjska znamenja
  Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti
  Napredne tehnike: WBTB

  Reality Checks

  Šola lucidnega sanjanja - glavna stran