lucidnesanje.com
Lucidne tehnike > Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

Pomemben del poti je za nami. Praktično pol poti do lucidnosti. Sedaj pa naprej, z novim korakom.

Drugi korak: preverjanje stvarnosti in lucidna namera

Preverjanje stvarnosti

Kolikokrat se čez dan vprašamo ali nemara sanjamo? Malokrat? Bodimo pošteni. Praktično nikoli. In če tega ne počnemo čez dan, zakaj neki bi to počeli v sanjah? Pripraviti se moramo do tega, da postanemo kritični do stvarnosti oz. da v sanjah preizkušamo, če sanjamo ali ne.

Zveni lažje kot se zdi. Če obrnemo vprašanje: kolikokrat ste se v sanjah vprašali, Če morebiti ne sanjate? Malokrat? Bodimo pošteni. Praktično nikoli. Priti moramo do te stopnje, da bomo v sanjah dvomili o okolici v kateri se nahajamo. Obstaja veliko tehnik za to (ki bodo predstavljene v prihodnjih prispevkih), ampak mi se bomo v tem koraku osredotočili na dve najosnovnejši, ki izkoriščata nestabilnost sanj in sta tudi najbolj priporočljivi za začetnike: štetje prstov in branje besedila.

Lucidna namera

Ko gremo v trgovino, po nakupih, si najprej pripravimo načrt kaj vse bomo kupili. Medtem ko se vozimo do trgovine lahko na ta naš plan pozabimo, a nanj se bomo zopet spomnili, ko bomo v trgovini.

Ravno tako je s sanjanjem. Imeti moramo namero vedeti, da sanjamo, ko bomo dejansko sanjali. Isto kot s trgovino si moramo pripraviti načrt kako bomo postali lucidni, ko bomo sredi sanj. Zveni težje kot se zdi, a je skrajno preprosto. Uporabili bomo tehniko MILD (mnemonic induced lucid dream, "izumil" jo je dr. Stephen LaBerge) v njeni poenostavljeni obliki.

Izvajanje štetja prstov in branja besedila

 • Preverjanje. Večkrat na dan, vsaj petkrat, po možnosti večkrat (razporejeno čez cel dan), se bomo vprašali ali trenutno sanjamo. To bomo naredili z veliko mero resnosti in z ravno toliko resnosti bomo te dvome tudi preverili, kot sledi:

 • 1. Razglejmo se po okolici, podrobno si jo oglejmo in preverimo, če morebiti ne vidimo kaj čudnega, kot so npr. leteči predmeti, pokojni ljudje, neznana pokrajina, čudne stavbe, ipd. Če opazimo kaj čudnega, nemudoma preidimo na točko 2! Če po kratkotrajnem (ne prekratkem) opazovanju ne vidimo nič čudnega, ravno tako počasi preidimo na točko 2.
 • 2. Druga stvar, ki jo opravimo je ta, da bomo vsakič šteli prste na roki. Roko bomo iztegnili in šteli prste. Prstov ne bomo premikali, samo v mislih jih bomo šteli. Obrnili bomo dlan in prešteli še enkrat. Dvakrat bo dovolj. Če bo število prstov različno od 5, to pomeni da sanjamo! Če ugotovimo, da sanjamo, lahko preskočimo točko 3.
 • 3. Vsakič bomo tudi brali besedilo. Prebrali bomo besedo ali dve, se obrnili stran in nazaj ter prebrali še enkrat, to bomo ponovili še tretjič. Če sanjamo, je 75% možnosti, da se bo besedilo spremenilo, ko ga bomo ponovno prebrali, pri tretjem poskusu branja pa celo 90%. Beremo lahko katerokoli besedilo, kjerkoli, tudi digitalne ure. Digitalne ure so še posebej uporabne, saj se spreminjajo že Če samo gledamo v njih.
 • 4. Če ugotoviš, da sanjaš, čestitam! Uspelo ti je! Če pa ugotoviš, da ne sanjaš pa si poizkusi predstavljati, da si trenutno sredi sanj. Razglejmo se malo po okolici in si zamislimo kaj bi sedaj počeli, če bi bili sredi sanj.

 • Pozor! Preverjanje stvarnosti moramo opravljati z veliko mero resnosti, počasi, brez hitenja. Če bomo to naredili samo na 1,2,3, da bi čimprej opravili, medtem pa bomo z mislimi čisto drugje, učinka NE BO! Resnično si moramo prizadeti, da ugotovimo če sanjamo ali ne (kakorkoli noro že to zveni), to NE SME postati avtomatika, ki jo bomo opravili v sekundi!
 • Pazi! Če te kdo vidi, ko tako gledaš prste in si ogleduješ okolico, si lahko to tvoje dejanje napačno razlaga. Najbolje, da to počneš, ko naokoli ni radovednežev.

  Postavljanje lucidne namere

 • 1. Pred spanjem si bomo kot cilj zadali to, da se bomo vsakič, ko se bomo zbudili spominjali vseh sanj, ki smo jih ravnokar sanjali, torej isto kot pri prvem koraku te šole.
 • 2. Trdno se odločimo, da se bomo naslednjič, ko bomo sanjali, zavedali, da sanjamo! Ponavljamo si: "Naslednjič, ko bom sanjal, se bom zavedal, da sanjam." Poskušamo se čimbolj osredotočiti na to, ne samo ponavljati teh besed, bodimo TRDNO odločeni, da tako bo! Če opazimo, da so nam misli odplavale drugam, jih počasi, lepo zopet usmerimo na to našo namero.
 • 3. Istočastno si predstavljamo, da smo sredi kakšnih sanj, ki se jih spominjamo od prej, s tem da tokrat prepoznamo, da so to le sanje! Predstavljaj si pač, da si sredi teh sanj, vidiš nekaj čudnega in se zato odločiš, da preveriš stvarnost in tako vidiš, da sanjaš!
 • 4. Korake 2. in 3. ponavljamo dokler ne menimo, da je naša namera postavljena ali dokler smo preveč zaspani, da bi s tem nadaljevali. Preden zaspimo poskusimo paziti, da nam misli ne uidejo drugam, poskušamo še vedno misliti na to našo namero.

 • Dodatno: Ko se ponoči zbudimo (in zapišemo sanje) lahko lucidno namero zopet ponovimo, kar bo še povečalo njeno učinkovitost! Ta korak je tudi sploh priporočljiv, vendar ponoči to ni vedno možno, saj nas spanec lahko kaj hitro premaga. Potrudimo se!

  Cilji

  Do sedaj bi morali že biti vešči SPOMINJANJA in ZAPISOVANJA SANJ. Cilj drugega koraka šole lucidnih sanj je, da postavimo NAMERO, da se bomo, ko sanjamo, zavedali da sanjamo, pri čemer si bomo pomagali s PREVERJANJEM STVARNOSTI. Če bomo to opravljali dalj časa, vsak dan, preverjali stvarnost redno čez dan, in pred spanjem postavili našo namero, bomo zagotovo kmalu TUDI v sanjah preverjali stvarnost. In to je to!

  Torej naš cilj sedaj je doseči LUCIDNOST, tako da bomo PREVERJANJE STVARNOSTI in postavljanje LUCIDNE NAMERE opravljali dokler tega cilja ne dosežemo.

  V kolikšnem času bo vsakdo uspel je zelo odvisno od posameznika in njegovega prizadevanja. Lahko to traja samo nekaj dni, lahko pa tudi več tednov ali mesecev. Zavedati se je treba, da uspeha brez dela ne bo, zato je treba VZTRAJATI tudi, če rezultati niso takoj vidni! Želim vam veliko sreče in predvsem lucidne sanje!


  Avtor članka: Strawin
  Zadnja sprememba besedila: 29.10.2003


  Preberite si še poročila o tem projektu.

  lucidnesanje.com - slika 21 Sorodne povezave:
  Šola lucidnega sanjanja, 1. korak
  Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

  Napredne tehnike: WILD
  Napredne tehnike: Sanjska znamenja
  Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti
  Napredne tehnike: WBTB

  Reality Checks

  Šola lucidnega sanjanja - glavna stran