lucidnesanje.com
Lucidne tehnike > Šola lucidnega sanjanja, 1. korak

Tukaj se boste počasi, korak za korakom naučili sanjati lucidno. Korake bomo jemali počasi, po delih, tako da boste vsi obvladali vse potrebno za prehod na naslednji korak.

Prvi korak: spominjanje in zapisovanje sanj

Spominjanje sanj

Prvi pogoj, da se lahko začnemo ubadati z lucidnimi sanjami je ta, da se zjutraj, ko se zbudimo, sploh spominjamo kaj smo preteklo noč sanjali.

Veliko ljudi reče, da sploh ne sanja. To seveda ne drži. Dokazano je, da vsakdo izmed nas vsako noč velikokrat sanja. Eni se teh sanj pač enostavno ne spominjajo. Ker so tudi lucidne sanje, na koncu koncev še vedno le sanje, tudi njih, prav tako kot navadne sanje lahko pozabimo. In če sanjamo lucidno in se tega ne spominjamo, nismo dosegli nič. Še več, zelo možno je, da smo v našem nočnem življenju večkrat sanjali lucidno a smo to enostavno pozabili. Pomembno je, da se vsako jutro spominjamo vsaj nekaj sanj!

Zapisovanje sanj

Druga stvar, s katero si bomo pomagali na naši poti do sanj je, da si naše sanje beležimo in zapisujemo.

Sanje, tudi če se jih zjutraj spominjamo, čez dan ponavadi pozabimo, razen če so res take, da pritegnejo našo pozornost in si jih zapomnemo za dalj časa. Da bi si zapomnili čimveč sanj, jih bomo zapisovali v naš dnevnik sanj. S tem bomo več časa preživeli s sanjami v mislih, kar bo še izboljšalo naš spomin nanje. Medtem ko sanje tako zapisujemo se marsikdaj spomnemo še kakšne dodatne podrobnosti iz teh sanj. Z zapisovanjem sanj tudi vidimo v kakšno smer je naše sanjanje nagnjeno: sanjamo več mor, več živih sanj, več ponavljajočih se sanj, itd. Razvidno bo tudi katere sanjske osebe, predmeti in dejanja se pogosteje ponavljajo. To nam v prihodnosti lahko pomaga doseči lucidnost (Šola lucidnega sanjanja, Sanjska znamenja).

Naš dnevnik sanj

 • 1. Izberimo si primeren zvezek ali rokovnik, za vsak slučaj imejmo pri sebi dve pisali (za rezervo).
 • 2. Zadevo imejmo čim bližje postelji, tako da lahko dosežemo z iztegom roke.

  Kako se bomo spominjali in zapisovali

 • ZVEČER. Preden zaspimo postavimo trdno namero, da se bomo, ko se bomo zbudili, spominjali vseh sanj. Zaspimo.

 • 1. Ko se zbudimo, se ne premikajmo, ostanimo negibni!
 • 2. Prva misel po bujenju naj bo "Kaj sem sanjal/a?"
 • 3. Sanje začnimo priklicovati od konca proti začetku. Najprej se poskušajmo spomniti kateri dogodek se je odvil tik preden smo se zbudili. Nato počasi "film" odvijajmo nazaj. Kateri dogodek je bil pred zadnjim dogodkom, kateri je bil še prej in tako naprej oz. nazaj, dokler ne pridemo na začetek oz. čim dlje proti začetku.
 • 4. Sanj se ni treba spomniti v celoti. Dovolj je, da se spominjamo vsaj nekaterih delov.
 • 5. Prižgimo luč, če je potrebno, pograbimo pisalo in dnevnik ter začnimo pisati! Pisanja NE prestavljajmo na poznejše ure, ker na tak način pozabimo veliko večino podrobnosti, lahko pozabimo tudi celotne sanje!
 • 6. Sanje naj bodo opremljene z datumom in uro. Pozneje, čez dan jih opremimo še z naslovom.
 • 7. Lahko si poleg sanj zapišemo še naše občutke ali misli, ki so jih te sanje sprožile. To lahko sicer storimo pozneje.

  Izvajanje in cilji

  Ta korak bomo izvajali toliko časa, dokler se ne bomo VSAK dan spominjali vsaj ENIH sanj. Po možnosti dveh, optimalno bi bilo še več, s tem, da bodo te sanje lepo ZAPISANE v našem dnevniku! To bomo izvajali VEDNO, NEPRENEHOMA. Sanje si bomo od sedaj naprej VEDNO zapisovali. DVA tedna takšne vaje bi morala biti dovolj, da se dodobra seznanimo s tem početjem.

  Torej po DVEH tednih se moraš VSAK dan spominjati vsaj ENIH sanj ter jih seveda ZAPISATI!

  P.S. Preden gremo na naslednji korak moramo biti vešči spominjanja in zapisovanja sanj. Zapisovanje sicer ni obvezno je pa ZELO, zelo priporočljivo, še posebej pri začetnikih. Tega NE bodo počele samo največje lenobe.

  Avtor članka: Strawin
  Zadnja sprememba besedila: 29.10.2003


  Preberite si še poročila o tem projektu.

  lucidnesanje.com - slika 16 Sorodne povezave:
  Šola lucidnega sanjanja, 1. korak
  Šola lucidnega sanjanja, 2. korak

  Napredne tehnike: WILD
  Napredne tehnike: Sanjska znamenja
  Napredne tehnike: Podaljševanje lucidnosti
  Napredne tehnike: WBTB

  Reality Checks

  Šola lucidnega sanjanja - glavna stran