lucidnesanje.com
Kaj so lucidne sanje > Stopnje lucidnosti

Lucidnost lahko doživimo v več različnih stopnjah, lahko imamo slabo ali dobro lucidnost. Te stopnje bomo na kratko razložili.

Stopnje lucidnosti

Ko sanjamo, smo prepričani da res doživljamo vse kar se v sanjah dogaja. Izgleda, kot da naša odločitvena, racionalna stran spi. Najčudnejše stvari se dogajajo in vendar je vse to popolnoma normalno za nas. V lucidnih sanjah tega ni več. Svoje okolice, kot tudi dejstva, da vse dogajanje okoli nas ni resnično, se zavedamo. Z drugimi besedami: sanjamo zavestno.

A vendarle, zavestno je beseda s precej širokim pomenom. Ne pomeni nujno, da lahko nadzorujemo vse kar si želimo ali da lahko celo živimo dvojno življenje v našem sanjskem svetu.

Obstaja več stopenj zavesti v lucidnih sanjah

Pred-lucidnost
Imamo čuden občutek, da nekaj ni prav, ampak nikakor ne moremo ugotoviti kaj bi to bilo. Šele, ko se zbudimo to opazimo: "Ah, jasno da je bilo nekaj narobe, saj sem sanjal! Kako sem lahko to spregledal?" Lahko celo VEMO, da sanjamo a se tega NE ZAVEDAMO v popolnosti!

Slaba lucidnost
Za kratek trenutek se zavemo dejstva, da sanjamo ("Hej, saj sanjam, a ne da?"), ampak te misli nekako ne zmoremo obdržati na površju. Niti opazimo ne, ko spet zdrknemo v navadne sanje.

Dobra lucidnost
Zavedamo se dejstva, da je vse dogajanje okoli nas del sanj in da ni nobene nevarnosti ter da naše telo spi v postelji. Vse je zelo jasno in živo. Barve so izrazitejše, vonji so boljši in občutek imamo, da lahko vidimo neskončno daleč. V visoki lucidnost bomo zelo uživali.

Absolutna lucidnost
Od trenutka, ko zaspimo, vemo da sanjamo in imamo vse pod nadzorom. Namesto, da postanemo lucidni sredi sanj, se preselimo iz budnosti v lucidne sanje pri polni zavesti.

Lucidnost pa vendarle ni sinonim za kontrolo sanj. Lahko smo lucidni pa imamo zelo malo ali nič nadzora nad sanjami ali pa ravno obratno, nismo lucidni pa lahko vseeno kontroliramo sanje.

Z redno vajo in prizadevanjem bomo sčasoma dosegli absolutno lucidnost in popoln nadzor nad sanjami, kar je cilj vsakega sanjača.

Originalno besedilo: © pasQuale, ld4all.com

Avtor prevoda: Strawin
Zadnja sprememba besedila: 25.6.2003


lucidnesanje.com - slika 13 Sorodne povezave:
Kaj so lucidne oz. zavestne sanje
Okrajšave lucidnih pojmov
Stopnje lucidnosti
Zgodovina

Nazaj na prejšnjo stran